11. Ízlelés és szaglás
SZAGLÁS
· A szaglóhám az orrüregben van, az orr és a garat felől érkezik a levegő. A szaglásnak a legkedvezőbb a
Nazális ciklusok: a két orrlyuk felváltva működik, hiszen a nyálkahártya felváltva duzzad. Ez 2-3 óránként változik. Mindez féltekei váltakozást is jelent.
Bulbus olfactorius = szaglóhagyma (kéreg)
A szag intenzitása az aktivált receptorok számán mérhető le.
Az illat jellegét a specifikus receptor-mintázat árulja el.
A szag molekulájának a levegőbe kell kerülnie.
· Ismerős szag esetén EEG burst tapasztalható a szag beszívásakor.
· A receptorok végzik a transzmissziót és a transzdukciót. 5-8 hétig élnek a receptorok.
· Létezik detekciós és azonosítási küszöb - az azonosítási jóval magasabb.
· Mindenkinek egyedi szaga van. (Eredetileg meg kellene ismernünk egymást ez alapján, ha nem lennének mesterséges szagok.) Anya és gyerek felismeri egymást (saját anya tejét preferálja a gyerek).
· Wallace:(1977) férfi v. nő kezét szagoljuk épp? - ezt 80%-os valószínűséggel megmondjuk.
· A nők ügyesebben ismerik fel a szagokat.
· Nők menstruációs ciklusa befolyásolja a szagokat - egy munkahelyen a menstruációk összehangolódnak időben
· Doty: Szájszag alapján megkülönböztethető (a véletlennél nagyobb valószínűséggel) a nő és a férfi.
· Russel: "dirty shirt study" (24 órán keresztül viselni kell egy pólót, semmi dezodor stb.) A KSZ saját büdös pólóját felismeri, a többiről megmondja, hogy nőszagú vagy férfiszagú.
· A szagolnivalónak zsírban oldódó anyagnak kell lennie, mert a receptor felületén zsírszerű anyag van.
· Henning: szag prizma. Alapszagok: rothadó, gyümölcs (citrus), virág, égett, fűszeres, gyantás (balzsamos). Cain ezt kritizálja (..."ez csak játék a szavakkal"...).
· Schiffmann: multidimenzionális skálázás - hasonlósági ítéletek alapján
· Amoore: 7 alapszag: éter, kámfor, pézsma, rózsaolaj, mentol, szúrós (hangyaszag), dögszag. A szagok kulcs-zár módjára illeszkednek a receptorokba.
· Lawless: beállítódási hatás
· 60 éves kortól hanyatlik a szagfelismerés.
· A dohányzás csökkenti a szagérzékenységet.
· A vakok ügyesebbek.
· A gyakorlás javít a teljesítményen.
· "tip of the nose" - a verbális címke megtalálásának nehézsége
· Cain: 7 %-os különbség-észlelés
· Berglund és Berglund: szaglási konstancia - az idegrendszer beszámítja, hogy milyen erőfeszítéseket teszünk a szaglóhámra juttatás (=szippantás) érdekében.
· Adaptáció: a teremben ülők saját szagukhoz hozzászoknak.
· Keresztelnyomás: bizonyos szagok kiütik egymást.
ÍZLELÉS
· Legfontosabb feladata: egyáltalán ehető-e a kaja?
· Ízpreferenciák: édes kedvelése, keserű kerülése - mindkettő adaptív!
· Neofóbia: embernél szerzett kajakerülés (de ld. patkány)
· Ízlelőbimbók: nyelven, száj belső falán - ezeket a nyálban oldódó anyagok ingerlik. Kb. 6000 db van, cserélődnek.
· Nyál: napi
· 4 alapíz: az ízélmények nem vezethetők vissza rá
· "vakfolt" - a nyelv középső része nem ízlel
· azonosítás helye: fali és halántéklebeny között
· érzelmi összetevőért felelős agyi régió: limbikus rendszer
· A detekciós küszöb alacsonyabb, mit az azonosítási.
· Hőmérséklet fontos. Növekvő hőmérséklet esetén az ízérzésváltozások: sós és keserű rosszabbodik, édes javul, savanyúnak mindegy a hőmérséklet.
· Ízérzésünk délután jobb, mint reggel.
· Női fölény.
· Fontos a kaja színe.
· Szenzorispecifikus szatiáció (telítődés) - bulímiásoknál kevésbé működik.
· 15-20%-os koncentráció-különbséget észlelünk már.
· Dohányzás nem rontja.
· Az ízlelésnek fontos szerepe van a szaglásban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése