Hirdetés

2008. január 14., hétfő

ENTP

ENTP

Az ENTP típus tehetségét az emberek és a dolgok világában kamatoztatja. Intuíciója kifelé irányul, ezért nagy képzelőerővel alakítja mind emberi kapcsolatait, mind fizikai és technikai érdeklődését. Érzékeny a lehetőségek, a jövőbeni értékelések iránt.

Jó az elemző képessége, nemcsak türelme van a komplex dolgokhoz, de élvezetét is leli azokban. Mivel általában érdeklődő és könnyen lelkesedik, inspiráló forrásul szolgál másoknak, akiket lelkesedése magával ragad.

Valamennyi típus közül az ENTP vonakodik leginkább attól, hogy dolgait a hagyományosan meghatározott módon végezze. Mindig valamilyen jobb megoldás után néz, mindig új terveket, új dolgokat, új tevékenységet, új eljárásokat kutat. Bízik saját újítási képességében, nyitottságának eredménye, hogy gyakran hoz friss, új megoldásokat munkájába, életébe.

Az ENTP típus a tervezést eszköznek tekinti, a célt olyan találmánynak, amely működik, olyan prototípusnak, amely gyártható. Kerüli az óvatosan részletes tervek kidolgozását. A gondolatok és ötletek csak akkor érdekesek számára, ha cselekvéseket és tárgyakat valósítanak meg. “Meg lehet csinálni” - erre a kihívásra így reagál: “Én meg tudom csinálni”. Érdeklődésének középpontjába saját kompetenciája és “erőérzete” kerül, fontos számára, hogy felnőjön a megoldandó problémához.

Magávalragadó beszélgetőtárs tud lenni, mivel képes követni társának gondolatmenetét. Változatos a vitataktikája, amelyet partnere hátrányára is tud alkalmazni még akkor is, ha “ellenlábasa” éppen szövetségese, vagy barátja. Valamennyi között ez a típus leginkább képes arra, hogy másokkal szembenálló álláspontját egyedül tartsa fenn. Értékeli másokban az alkalmazkodási és innovációs képességeket, gyorsan és kényelmesen reagál mások véleményváltozására. Sőt, néhány lépéssel előttük is járhat. Az ENTP típus a maga beszéd és motiváló képességével gyakran a vállalkozás lelkét jelenti.

Képes arra, hogy vállalkozó legyen, és ügyesen használja azt, ami, vagy aki kéznél van, számítva arra, hogy találékonysága és rögtönzőkészsége segítségével megoldja a problémákat, úgy és ott, ahogy és ahol felmerülnek.

A találékonyságra és improvizációra való fokozott támaszkodása miatt időnként nagyon is fontos előkészületeket hanyagolhat el. Ezért az olyan helyzetekben, ahol a rögtönzés ismeretlen, kevéssé jár sikerrel.

Ugyanígy kényelmetlen számára az olyan munka, amely sok unalmas rutinelemet tartalmaz. Hajlamos az ilyen helyzeteket elkerülni. Csak a kihívó feladatok jelentenek vonzást neki, egyébként rohamosan csökken az érdeklődése.

Ritkán konformista a meglévő rendszerekkel szemben. Sőt, élvezi, ha a rendszeren belüli szabályokat és rendelkezéseket használja fel arra, hogy megnyerje az adott játszmát, “túljárjon a rendszer eszén”. E tulajdonsága segíti, hogy megértse a szervezet életét, az embereket. A megértés fontosabb számára, mint a megítélés.

Az emberi kapcsolatok természetadta mérnöke. Jó humora és optimista szemlélete közkedveltté és követésre alkalmassá teszi őt mások szemében. Élettársként mozgalmas, természetes környezet megteremtésére törekszik. A mindennapi élet rutinja nem inspirálja; ezt a problémát rendszerint úgy oldja meg, hogy mozgósítja a körülötte lévőket. (Ezt a tehetségét jól illusztrálja Tom Sawyer, amikor megoldotta Polly néni kerítésének meszelését.)

Az ENTP típussal élni általában kalandos életet jelent. Gyakran improvizál, előfordul, hogy családját fizikai és gazdasági veszélybe sodorja. Ha társa nem versengő beállítottságú, akkor sokszor fárasztónak érezheti ezt az egyszer fenn - egyszer lenn folyamatot. Ellenben versengő társ esetében gyakran konfliktus az eredmény. Az ENTP típusnak rendszerint kiterjedt baráti köre van, és erős érdeklődést mutat mások iránt. Könnyen kezelhető, ritkán kritizál vagy fáraszt másokat.

Nincsenek megjegyzések:

Való világ 4 élőben az interneten

Való világ 4 élőben az interneten