Hirdetés

2008. január 14., hétfő

ENFJ

ENFJ

Az ENFJ típus kitűnő vezetője csoportoknak, akár feladatcsoportoknak, akár személyiségfejlesztő csoportoknak. Biztos abban, hogy követik, sohasem kételkedik abban, hogy az emberek azt akarják tenni, amit ő javasol.

Az ENFJ törődést, gondoskodást és beavatkozási készséget közöl mások felé. Így az emberek hozzá fordulnak segítségért és támogatásért, amit rendszerint meg is tud adni. Néha ezek az igények legyűrik, és úgy érzi, hogy képtelen a távolságtartásra. Úgy tűnik, hogy az ENFJ nem tud hátat fordítani az ilyen igényeknek még akkor se, ha ésszerűtlenek. Különösen sebezhető pontja, hogy idealizálja a személyek közötti kapcsolatokat. Ezért akaratlanul lehengerelheti barátait, akikben azt a hitet kelti, hogy képtelenek a róluk alkotott elképzelésnek megfelelni. A valóságban az ENFJ rendkívül türelmes másokkal szemben, ritkán kritizál, és mindig érdemes a bizalomra.

Az ENFJ típus biztosra veszi, hogy megértik és közeledését, közléseit elfogadják. Ahogyan ő maga is kész a dolgok elfogadására, ugyanúgy feltételezi másokról ugyanezt. Ha ráébred, hogy álláspontját vagy meggyőződését nem fogták fel, vagy nem fogadták el, meglepődik, meghökken és némiképp meg is sértődik. Szerencsére ez nem történik meg nagyon gyakran.

Az ENFJ-nek szokatlanul erős a képessége arra, hogy empátiával viszonyuljon másokhoz, magába szívva mások jellemzőit, érzéseit és véleményét. Ez veszélyt jelenthet neki, mivel tudat alatt túlságosan azonosulhat másokkal, és úgy veheti magára azok terheit, mintha a sajátjai lennének. Ez alatt kockáztathatja saját identitás-tudatát. Az ENFJ jól teszi, ha követi sugallatait, mivel általában igen jól fejlett intuícióval rendelkezik. A csupán logikai alapon hozott döntései esetleg nem annyira egészségesek, és ellenőrzésük egy olyan személy által, akinek erős T preferenciája van, időnként tanácsos lehet számára. Az értékek keretén belül azonban az ENFJ biztosan áll a lábán. Ritkán téved egy másik ember motivációját vagy szándékát illetően, akár rejtett az, akár nem. Ez a típus szociális szempontból nagyon jó alany és kiváló társ vagy barát. Hajlamos rá, hogy nem uralkodik sem gyermekei, sem társa felett. Sőt, nyugodt kedélye miatt ő válhat áldozatává olyan társának, aki esetleg egyre követelőzőbbé válik. Az ENFJ társ mindig megpróbál tetszeni, és felelősnek érzi magát, ha nem megy simán otthon az élet. Az ENFJ-ben vágyakozás él az ideális után, ami gyakran elégedetlenséget eredményez a társkapcsolataiban vagy barátságaiban. Ez a tökéletes utáni vágyakozás látszik a karrierjében is, mert bármilyen feladata is van, mindig bizonyos nyugtalanságot érez, és mint az ENFP típusnak, úgy az ENFJ-nek is nagy számú foglalkozás kínál sikert. Mivel verbális képessége igen jó, szívesen foglalkozik emberekkel, különösen szemtől-szembe: a hírközlés szervei, a minisztériumok és a színpad, ill. film világa telis-tele van sikeres ENFJ típusokkal. Kiváló gyógykezelők, karizmatikus oktatók, kitűnő tisztségviselők és ideális kereskedők. Az olyan területeket, amelyek nem kínálnak lehetőséget az ENFJ kapcsolatkezelési tehetségének, mint például a könyvelés, azt kerülniük kell. Egyébként bármely, ember és ember közötti közvetlen kapcsolattal járó foglalkozást, ahol a személyes, tartós kontaktus szerepet kap, alapozhatjuk az ENFJ személyiségére.

Az ENFJ szereti a rendezett és szervezett dolgokat. Fontosnak tartja a munka és a szociális kötelezettségeinek megtervezését és abszolút megbízhatóan figyelembe is veszi az ilyen elkötelezettségét. Kedvességgel és törődéssel tud bánni az emberekkel, népszerű, bárhol is legyen. Az a képessége, hogy jól érzi magát a vezető és a követő szerepében is, megkönnyíti, hogy bármely helyzetben magunk körül tudjuk őt.

Nincsenek megjegyzések:

Való világ 4 élőben az interneten

Való világ 4 élőben az interneten