Hirdetés

2008. január 14., hétfő

INFJ

INFJ

Az INFJ a lehetőségekre összpontosít, értékekben gondolkodik, és könnyen dönt. Képes bonyolult dolgokat megérteni, és komplex emberekkel bánni. Előfordulhat, hogy víziói vannak, a múlt, jelen és jövő emberi eseményeiről. Jellemző rá, hogy erős empátiás képességei vannak, és egy másik személy emócióival vagy szándékaival már akkor tisztában tud lenni, amikor azok az illetőben még nem váltak tudatossá. Ez azt is jelentheti, hogy megérzi mások rossz közérzetét vagy betegségeit.

Az INFJ típus rendszerint jó tanuló, kiváló eredmények elérésére alkalmas, de nem különösebben kreatív. Komolyan veszi a munkáját, és élvezi a magasabb szintű tudományos tevékenységet. Meglehet, hogy túlzottan tökéletességre törekszik, perfekcionista és több energiát fektet valamely feladat megoldásába, mint ami talán indokolt volna. Általában nem látható vezető, hanem ő az, aki befolyását csöndben a színfalak mögött érvényesíti.

Az INFJ-t nehéz megismerni. Szokatlanul gazdag lelki élete van, de tartózkodó, és hajlamos arra, hogy ne ossza meg reakcióit másokkal, azokat kivéve, akikben megbízik. Még olyan embereknek is meglepetést okozhat egy-egy új oldalának felszínre kerülése, akik évek óta ismerik.

Az INFJ tetszeni akar másoknak, és ezért a legnagyobb erőfeszítéseket is képes megtenni. Szereti, ha egyetérthet másokkal, mert kellemetlennek és destruktívnak érzi a konfliktusokat. Élénk képzelőerővel rendelkezik, amit mind memória, mind pedig intuíció formájában gyakorol, és ez néha a zsenialitásig fokozódhat, ezért tekintik misztikusnak. Ezzel a képzelőerővel gyakran képes arra, hogy bonyolult esztétikus művészeti alkotásokat hozzon létre, zenét, matematikai rendszereket, verseket, színdarabokat és regényeket. Az INFJ valamennyi típus közül a legköltőibb. Éppúgy, ahogy az ENTJ típusú egyén képtelen nem vezetni, az INFJ-nek intuícióját kell működtetni.

Az INFJ típus gyakran szerez felsőbb képesítést a szabad művészetekből, és olyan foglalkozásokat választ, ahol emberekkel kerül személyes kapcsolatba. Például általános orvos, pszichiáter, pszichológus lehet. Mint minden NF típusnak, a lelkészi pálya vonzónak bizonyulhat az INFJ számára is, bár akkor olyan extrovertált szerepet kell kialakítania, ami nagyon sok energiájába kerül. Vonzhatja az írás, mint hivatás, és írásaiban gyakran használ olyan nyelvezetet, amely szokatlan mennyiségben tartalmaz képletes kifejezéseket. Ez a típus mestere a metaforának, a szóbeli, és az írásbeli kommunikációja elegáns és bonyolult.

Bármire esett a választásuk, rendszerint sikeresek, mert annyi bennük a személyes melegség, a lelkesedés, a belátás, a koncentráció mélysége, az eredetiség és a szervezési ügyesség, amely mindenkit képes bevonni a játékba. Munkában éppúgy, mint a társadalmi életben, nagyon érzékenyen bánik másokkal, és jól tud működni valamely szervezeti struktúrában.

Az INFJ típus rendszerint ért a propagandához, és jó személyközi kapcsolatai vannak. Nagyra értékeli a munkatársai körében a harmóniát, és azt szeretné, ha a szervezet zökkenőmentesen és kellemesen működne, miközben ő maga minden tőle telhetőt megtesz ennek érdekében.

Rendszerint odaadó élettársával szemben, de nem mindig hajlandó a fizikai közeledésre. Ő akarja megválasztani, mikor, és csak akkor, amikor olyan a hangulata. Ez az extrovertált társra meglehetősen konfúzus hatással lehet. Gyakran előfordul, hogy az érzelmeihez használt kifejezései körmönfontak, és humoros, váratlan fordulatot vesznek. Az INFJ igényli otthonában a harmóniát, és az állandó konfliktust, akár nyílt, akár rejtett, a pszichéjére nézve romboló hatásúnak érzi. Valószínű, hogy baráti köre szűk, barátságai mélyek és hosszú időn át tartanak. Szülőként rendszerint hevesen odaadó. A nőnemű INFJ különösen erősen kötődik gyermekeihez, mégpedig eltérően a többi típustól: szinte pszichikai szimbiózis formájában. Ez a mély kötődés olyan túlzott függőséget hozhat létre, ami egyaránt egészségtelen lehet az anya és a gyermeke számára is. Ugyanakkor hajlamos rá, hogy jó barátságban legyen a gyermekeivel, noha határozottan fegyelmez. Rendszerint törődik az otthon kényelmével, különösen a társa és a gyermekek kényelmével, fizikai egészségével és emocionális jólétével.

Nincsenek megjegyzések:

Való világ 4 élőben az interneten

Való világ 4 élőben az interneten