Hirdetés

2008. január 14., hétfő

Attitűdök

Attitűdök

Az attitűdök pozitív és negatív viszonyulások: tárgyak, személyek, csoportok, helyzetek vagy a környezet bármely más azonosítható mozzanatai.

Attitűdjeinket gyakran véleményként fogalmazzuk meg: "Szeretem a narancsot." Bár az attitűdök érzéseket fejeznek ki, gyakran kapcsolódnak ismeretekhez, nevezetesen az attitűd tárgyára vonatkozó vélekedéshez: "A narancs sok vitamint tartalmaz." Ezenfelül az attitűdök olykor olyan cselekedetekhez kapcsolódnak, amelyek az attitűd tárgyára vonatkoznak.

Összetevői:

1. Kognitív, megismerő összetevő: mit gondolunk egy adott dologról, mi a tudattartalmunk.

2. Affektív, érzelmi összetevő: a témával kapcsolatban miféle érzelmeink, indulataink vannak.

3. Viselkedési összetevő: miképpen cselekszünk.

Heider: három alaptípusát különböztette meg az emberi kapcsolatoknak.

Egyensúlyban lévő Egyensúlyt vesztett Egyensúlyban nem levő

P O P O P O

J J J

Funkciói:

Az attitűdök számos pszichológiai funkciót látnak el. Különböző emberek ugyanazokat az attitűdöket különböző okokból vallhatják, és egy attitűd fenntartását több ok is indokolhatja.

1. Instrumentális: a praktikus vagy hasznossági indokból fenntartott attitűd. Ezek egyszerűen annak az általános vágynak a sajátos megnyilvánulásai, hogy előnyöket szerezzünk, jutalmakat kapjunk, és elkerüljük a büntetéseket.

2. Ismereti funkció: azok az attitűdök, melyek abban segítenek, hogy értelmet adjunk a világnak. Ezek az attitűdök lényegében sémák, amelyek lehetővé teszik, hogy a sokféle információt hatékonyan szervezzük meg és dolgozzuk fel, anélkül hogy a részletekre is figyelnünk kellene.

3. Értékkifejező funkció: értékeinket kifejező és énképünket tükröző attitűdök. Az értékkifejező attitűdök a személy mögöttes értékeiből és énképéből származnak, általában konzisztensek egymással. Ezek az attitűdök nem könnyen változnak.

4. Énvédő funkció: azok az attitűdök, amelyek a szorongástól és az önértékelésünket fenyegető veszélyektől védenek. Az ego elhárító mechanizmusainak gondolata Sigmund Freud pszichoanalitikus elméletéből származik.

5. Szociális igazodási funkció: azok az attitűdök, melyek abban segítenek, hogy egy társadalmi közösség részének érezhessük magunkat. Itt a hitek és az attitűdök tényleges tartalma kevésbé fontos, mint az a szociális kötelék, amelyeket ezek fenntartanak.

Nincsenek megjegyzések:

Való világ 4 élőben az interneten

Való világ 4 élőben az interneten