Hirdetés

2008. január 14., hétfő

ENTJ

ENTJ

Egyetlen szóval jellemezve az ENTJ típusú embert: parancsnok.

Alapvető hatóereje és szükséglete a vezetés. Bármilyen helyzetben is van, erős a késztetése, hogy átlássa a dolgok szerkezetét, a kitűzött célok eléréséért irányítsa embereit. Jellemző és jól kifejlődött tulajdonsága lehet a kategorizálás, az általánosítás, a bizonyítás vagy a dolgok demonstrálása. Bízik a tényeken alapuló gondolatokban, az intuitív képességét a tapasztalat támogatására, demonstrálására használja. Türelmes a meglévő, már kialakított eljárásokkal szemben mindaddig, amíg azok eredeti céljukat szolgálják. Ez érthető, hiszen számára azok a dolgok, melyek nem működnek hatékonyan, elutasítandók, az ismétlődő hibák tűrhetetlenek.

Az ENTJ számára minden eseménynek oka van, ehhez nem tartja elégségesnek az emberek érzéseit. Ha egy szervezetben felelős pozícióba jut, látni akarja, hogy merre tart a szervezet. Kiváló képességei révén ezt a képzetet ki is tudja alakítani és megfelelően képes is átadni másoknak. Természetéből fakadóan szervezetépítő, és egyszerűen nem tud nem vezetni. Előfordul, hogy szinte meglepő számára is, hogyan és miért kerül újra és újra parancsnoki szerepkörbe.

Vezetőként egységét zökkenőmentesen funkcionáló rendszerré szervezi, mindent előre tervezve, mind a rövid, mind a hosszú távú célkitűzéseket szem előtt tartva. Keresi, és képes meglátni a hatékonyságot és az eredményességet a dolgozóiban. Döntéseiben a személytelenséget, a tényeket részesíti előnyben. Alaposan átgondolt tervek szerint szeret dolgozni, és kedveli a mérnöki pontossággal kidolgozott műveleteket.

Támogatja szervezete politikáját és elvárja másoktól, hogy ők is ezt tegyék. Rendszerint felelős vezetői beosztásba kerül. Munkaköre iránti elkötelezettségében fáradhatatlan, a munka kedvéért hajlandó minden mást kirekeszteni életéből. Képes növelni a hatékonyságot és az eredményességet, csökkenteni a zűrzavart, mivel az így dolgozókat eltávolítja a szervezeti egységéből.

Az ENTJ viseli az otthon gondját. Ha valahol egy ENTJ van jelen, nem sok kétség marad abban, ki fog irányítani. Nagyon sokat vár társaitól, igénye szerint erős személyiséggel, fejlett önállósággal, sokrétű és változatos érdeklődési területtel és szilárd önismerettel kell rendelkezniük. Szülőként gondosan viseli a neveléssel járó felelősséget és gyermekei számára mindig világosak az elvárásai. Engedetlenségre nem hangos kitöréssel, hanem visszafogott hangú, határozott dorgálással válaszol, és természetesnek veszi az ez utáni azonnali engedelmességet. Jóllehet fontos neki a család, elsőrendű fontosságot mégis a munkának, a karriernek tulajdonít. Az ideális társról való romantikus álmodozás távol áll tőle, a családi életcélja abban áll, hogy a rendezett, harmónikus, tervszerű élet alapjait teremtse meg, annak a hosszabb távú célnak alárendelve, hogy a családban megvalósuljon a gyerekek egészségre és produktivitásra való nevelése, a férfi és a nő elkötelezett viszonya.

Nincsenek megjegyzések:

Való világ 4 élőben az interneten

Való világ 4 élőben az interneten