Hirdetés

2008. január 14., hétfő

Szociálpszichológia

Szociálpszichológia

Mivel foglalkozik szociálpszichológia: társas jelenségekkel foglalkozik (esetleg politikai jelenségekkel). Socius = társ, társas. Szociális = társas. Emberek között lezajló társas jelenségek. Amikor ébren van az ember akkor 85%-ban táras környezetben van. Tehát szinte minden jelenségünk szociálpszichológiai. Programjainkat befolyásolja a többiek reakciója: vagy alkalmazkodunk, vagy reagálunk. Belátható, hogy amit ilyen gyakran csinálunk, azt érdemes lenne jobban csinálni. Ez nem csak egyéni érdek, hanem közösségi is. A szociálpszichológia azzal foglalkozik, hogy ezeket jobban tudjuk végezni. Sokrates: heurisztikus módszer: kérdve kifejtett.

Az elsőszülött testvérek a nyitottabbak, vagy a később szülöttek? Szavazás: az elsőszülöttek inkább: 14, későbbiek: 24. Valójában: az elsőszülött testvérek inkább keresik a társaságot, mint a később szülöttek.

Az emberek, ha szoronganak, inkább szeretnek egyedül, vagy mások társaságában lenni? Szavazás: egyedül: 12, másokkal: látható többség. Extrovertált (-) ß---à Introvertált (+). Az emberek többsége középen van, ilyen s, olyan is, ők szeretnek mások társaságában leni, ha bajuk van. Ez állati örökség: szeparációs szorongás, mert a fajtársakkal lenni biztosabb. A beszéddel leredukáljuk a feszültséget.

Az Európai emberek nagyon különböző, vagy hasonló arcjátékkal fejezik ki érzelmeiket, mint Afrikai Guyanai emberek? Igen. Ebből azt vonhatjuk le, hogy bizonyos dolgok biológiailag determináltak.

A szóbeli üzenetek hatékonyabbak-e, mint a nem-verbálisak, vagy nem? Szavazás: verbális: 4 non: a többi. A non-verbális elemibb. A civilizációban a verbálist preferálják.

Igaz, vagy nem, hogy a pontos társészlelés képessége: adottság? Szavazás: adottság: 8, nem: a többi. Valójában fejleszthető, tanulható, de bizonyos, alapvető tulajdonságok tekintetében ez öröklött. Mindenki rendelkezik egy tipikus jelrendszerrel. Megjátszhatjuk magunkat, de ez nem feltétlenül rossz: illemszabályok betartások.

Egy ember külső megjelenése befolyásolja, vagy nem, hogy felelősnek tarják-e egy bűncselekmény elkövetéséért vagy nem? Igen! Ez kivétel nélkül így van.

H egy kiemelkedő, nagy ember hibázik, akkor ez vonzóbbá teszi, vagy nem? Szavazás: vonzóbb lesz: 4, a valóság is ez.

II. óra

Kapcsolatok, szociális kapcsolatok:

Film: Horizon: Az érintés hatalma

New Yorki utcakép: tömeg, hogyan kommunikáció. A Szerelmesek egymáshoz érnek, újabban egyre erősebb. Egyébként gesztikulálunk, de ne érintkezünk. Az emberi érintés rejtett hatalma.

Mi történik a tapintáskor az ujjakban. Kísérlet: Nyomják az ujjakat: computerrel vizsgálják. A receptor folyamatosan jelzi a nyomást. Van olyan receptor ami a 500 Hz-es frekvenciát érzékeli, van ami a lassabbat. Sok különböző sejt van, 2mm-en 700 érzék sejt van az ujjon. Születéskor a tapintás a legfejlettebb érzékszerv. A többi érzékszerv is fontos, de legkevésbé a látás. Az Oxfordi klinikán az anyák folyamatosan tapogatják a gyereket. A majmoknál megvizsgálták, hogy egy szeparációs kísérletben először nyüszít, aztán testtartásbeli zavarai vannak, aztán nem enged magához mást, az anyával való találkozás javítja ezt a helyzetet, de nem lesz tökéletes. Azaz csak a pszichés gondok tűnnek el, a fizikaiak nem: immungyengülés, stb. A koraszülötteknél is ez van, teljesen szeparáltak, még etetéskor sem érnek hozzá. Ha gyapjútakarót tesznek az inkubátorba, akkor jobban érzi magát, sőt a súlya is jobban nőtt. Ezt a fizikai stimuláció okozza. Majmok depressziójának vizsgálta: majom gyerek üveglappal van elválasztva: így ideges. Van akit így nevelnek, van akit csak kéthetente zárnak el, van aki át tud nyúlni a falon. Az üveglappal elválasztottak nagymértékben károsultak. Ha egy csoport nagy része ilyen, akkor nem is alakul ki csoport. Elváltozás alakul ki a kisagyban. Az embereknél: veszélyeztetett fiatalok. Igen-nem „játék”: ezt ordítozzák egymásnak. A terápia az érintésre épül. A házasságokban a tapogatás, simogatás fontos! Könyvtár: a könyvtáros van akit megérint, van akit nem, de akit megérint, annak jobb kedve lesz. Az érintés befolyásoló tényező lehet: diáklány, telefon, érme: 63-ról 96%-ra. Az érintés a dominancia jele is. Ezért nem szeretjük, ha idegenek fogdosnak. Infarktusosok inkább lesznek az állat nélküliek, mert a simogatás nyugtat.

Magány és társas kapcsolatok

A magányosaknak személyiségi problémáik vannak. Kísérlet egyetemi hallgatókkal, ablak nélküli lámpás teremben egyedül átlagosan 2 nap, a maximum 8 nap volt. Persze ez személyiség függő. Minél hosszabb ideig van valaki egyedül, annál befolyásolhatóbbá válik. A magányos emberek jobban esnek áldozatául szélhámosoknak. Az agymosás is elzárással működik. A ’80-as években megvizsgálták, hogy milyen az egészséges ember, majd a beteges, vagy deviáns rétegeket is (pl.: drogosok, stb.): az eredmény az volt, hogy a deviánsak legnagyobb része magányos volt.

Gyakran nagyon egyedül érzem magam: 22 --

Nehezen találok barátokat: 42 --

Gyakran csinálok egyedül dolgokat: 53 --

Gyakran várom, hogy valaki telefonáljon, vagy írjon nekem: 22 --

Nehezemre esik emberekkel találkozni: 32 --

Az emberek gyakran kiközösítenek: 41 --

Szeretném, ha több embert ismernék, akivel összejöhetnék: 11 --

Az emberek igazából nem értenek meg engem: 32 --

Nem vagyok vonzó személyiség: 44 --

26-19

Eredmény: 38: 1, 29: 1, 27: 3, 26: 3, 24: 1, 23: 4, 21: 2, 20: 3, 19: 1, 18: 4, 17: 2, 16: 2, 15: 1, 14: 1.

A reménytelen magányosság inkább öregeknél, türelmetlen magányosság a feltűnési viszketőknél, depressziós az, aki magát teszi felelőssé a magányért.

Csereelmélet: jó nekem, jó neked, nem csak a tapintásra épül. Lehetnek kiegyensúlyozott kapcsolat: Ha A szereti B-t és fordítva, és A szereti a csokit és B is, vagy egyik sem szereti. Ha nem szeretnek, vagy utálnak valamit egyformán, az sokszor váló ok, pedig ez hülyeség. Sokszor, ha egymást nem is szeretik, de valami közöst igen, akkor az sokszor stabilabb mindennél.

Személyközi viszonyok: Mátyásfalvi, Petró, Zsatkulák. à jegyzetüket elkérni, beilleszteni!!!

Attitűdök: Bab Nikolett, Kardos Orsolya, Katzenbach Zsuzsanna à jegyzetüket elkérni, beilleszteni!!!

Nincsenek megjegyzések:

Való világ 4 élőben az interneten

Való világ 4 élőben az interneten